Gepubliceerd op 08-03-2019

Christendom en antisemitisme

Op dinsdag 12 maart is er een thema-avond 'Christendom en antisemitisme'. Deze wordt georganiseerd vanuit de werkgroep Kerk en Israël van de Protestantse Gemeente Arnhem en Huissen.

Gastspreker is dr. B.T. Wallet, historicus en antisemitisme-expert. Bart Wallet vertegenwoordigt de jongere generatie onderzoekers in de religiegeschiedenis. Hij heeft een sterk profiel in de Joodse geschiedenis en combineert dat met vergelijkend religie-historisch onderzoek naar onder meer Christendom en Islam. Hij schreef een boek met de titel: ‘Christendom en antisemitisme’ met als ondertitel: 2000 jaar confrontatie.

Krantenpagina’s vullen zich met meldingen van antisemitische uitingen en incidenten. En op ‘social media’ blijken eeuwenoude anti-Joodse stereotypen in nieuwe contexten bijzonder taai te zijn. Tegelijkertijd is het een verschijnsel met diepe historische wortels, die minimaal tot in de oudheid teruggaan. In vrijwel alle analyses wordt al snel een verband gelegd met de opkomst en de geschiedenis van het christendom en de wijze waarop in de christelijke theologische traditie over ‘joden’ en ‘jodendom’ is gesproken, gedacht en geschreven.

Tijd en plaats: op dinsdag 12 maart om 20.00 uur in het Ds. Van Oosterzeehuis, Huissensedijk 10, Elden/Arnhem

Organisatie: De thema-avond wordt georganiseerd door de werkgroep Kerk en Israël van de Protestantse Gemeente Arnhem en Huissen.

Informatie: Marja Huson-ter Avest, scriba@pknhuissen.nl. Aanmelden is niet nodig, mag wel.