Gepubliceerd op 31-10-2018

Koepelcollege: Tegen de terreur in de Koepelkerk

In haar gelijknamige boek ‘Tegen de terreur’ onderzoekt De Graaf hoe Europa na de val van Napoleon in 1815 weer tot bedaren kwam.

Bestel hier je tickets!

In haar gelijknamige boek ‘Tegen de terreur’ onderzoekt De Graaf hoe Europa na de val van Napoleon in 1815 weer tot bedaren kwam. Met nieuwe vindingen zoals het paspoort, gezamenlijke grenscontroles en de optische telegraaf (waarmee razendsnel signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’ konden worden verspreid), werden na 25 jaar van oorlog en chaos eindelijk de rust en veiligheid hersteld.
Die veiligheid werd echter duur betaald, met internationale leningen en afgedwongen Franse herstelbetalingen. Maar werd de terreur ook werkelijk bezworen? En hoe legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel? 

Strijd tegen terreur

In ‘Tegen de terreur’ reconstrueert Beatrice de Graaf magistraal en tot in detail deze eerste gezamenlijke Europese strijd tegen de terreur en trekt zij lijnen naar de huidige tijd. Na afloop van haar college is er ruimte voor vragen uit het publiek. 

Hoogleraar Geschiedenis

Beatrice A. de Graaf (1976) is hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze was fellow aan Cambridge University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst en Terrorists on Trial. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Koepelcollege: Tegen de terreur

Het Koepelcollege is een initiatief van Bibliotheek ArnhemBoekhandel Het Colofon en Boekhandel Hijman Ongerijmd