Gepubliceerd op 27-03-2018

Zie Jezus in de geschiedenis ~ verslag stadswandeling

In het kader van het Gemeenteproject Zie Jezus was er zaterdagmiddag veel te beleven. Onder leiding van Piet van Dijk, liefhebber van stadsschoon en van de Arnhemse (kerk)geschiedenis, trok een 25-koppige groep de binnenstad door.

(door Dorothée Melse)

Dit met als doel sporen van Jezus en van het christelijk geloof door de eeuwen heen te ontdekken.

En die waren er vele. Zo kwam Werenfried al vroeg naar Arnhem om het evangelie te verkondigen. De eerste kerk was de Sint Maartenkerk, waar nu de Grote of Eusebiuskerk staat. Al vóór de Reformatie was de kerk actief in de zorg voor armen en wezen, getuige weeshuizen en diaconale voorzieningen voor armen en behoeftigen. Fraaie spreuken en gevelstenen kwam men tegen op onverwachte plekken. Een verrassend gedicht van Koos van Zomeren, gegraveerd in de aanlooproute naar het stadhuis, die het gebed van onderhorige boeren benoemt. Ook werd stilgestaan bij de locatie van de voormalige synagoge, en bij de huidige Joodse synagoge aan de Pastoorstraat.

Verwondering was er over de vrijheid van godsdienst en geweten die wij vandaag beleven, na perioden van openlijke godsdiensttwisten en ronduit venijnige bejegening tussen geloofsrichtingen.

In het kader van het project Zie Jezus zal de Arnhemse Koepelkerk in de komende weken aandacht geven aan: Jezus in de stilte (Trappistinner Abdij Koningsoord in Oosterbeek), in de gebrokenheid, in de wijk, in de natuur. De gemeente wordt opgeroepen het thema te vangen in fotoreportages, en om samen een inspirerend boek te schrijven over hoe en waar Jezus te zien is.