Pasen

Pasen is hét centrale feest van de christelijke kerk. Het is het feest van leven uit de dood. In de kerk draait het echter niet om de lente en lammetjes, maar om de dood en opstanding van Jezus Christus.

Wekenlang - de 40dagentijd of lijdenstijd - wordt naar dit centrale feest toegeleefd: de vastentijd of lijdenstijd. Mensen bereiden zich voor op de lijdenstijd van Jezus Christus. Sommigen ontzeggen zich wijn, tussendoortjes of uitgaan, en geven het geld dat zij zo sparen aan een goed doel.  

Avondmaal

Donderdag voor Pasen herdenkt de kerk dat Jezus Pesach viert met zijn leerlingen. Tijdens de maaltijd verdiept hij de betekenis van brood en wijn. ‘Brood’ noemt hij ‘mijn lichaam’, ‘wijn’ ‘mijn bloed’. Door brood te eten en wijn te drinken krijgen de leerlingen deel aan zijn dood.

Kruisdood

De volgende dag sterft Jezus inderdaad  aan een kruis. Zijn dood betekende echter niet alleen een vreselijk einde, maar ook een nieuw begin. Het kruis is teken van verzoening tussen God en mensen. Daarom heet de vrijdag ‘Goede vrijdag’. Drie dagen later staat Jezus op uit de dood. Pasen is opstanding: er is verzoening tussen God en mensen, alle leed en schuldis door Jezus weggedragen. Ook de dood heeft het laatste woord niet meer.